Dette er feil, Wizards! (OGL 1.1)

Publisert av Mathias Eek den

De siste dagene har vi sett lekkasjer av det som skal være et forslag til en ny og oppdatert Open Gaming License (OGL), som har blitt bekreftet av flere ulike kilder. For de av dere som ikke kjenner til konseptet, så har Wizards of the Coast tillatt tredjepartsutvikle å lage materiale både for og basert på reglene i Dungeons and Dragons uten å trenge å frykte søksmål gjennom OGL-lisensen. Alt fra Pathfinder til utallige Kickstartere, og til og med PC-spill som Knights of the Old Republic har vært muliggjort gjennom denne lisensen. Videre har den enorme mengden med tredjepartsinnhold for 5E vært en stor drivkraft for å gjøre D&D til verdens største rollespill, og det det er i dag. Det har vært et unikt felleskap av kreatører som har kunnet eksistere ved siden av Wizards of the Coast, og produsere innhold til Dungeons and Dragons 5E.

Det ble i sin tid lovet at lisensen skulle vare for alltid (og forfatteren av lisensen har selv gått ut og sagt at den aldri var ment til å kunne reverseres). OGL er nå rundt 20 år gammel, og Wizards ser nå på D&D som «undermonetized», og ønsker nå å slette den originale OGL, og oppdatere den til noe som bare kan omtales som en «closed gaming license», der Wizards blant annet har krav på royalties, de eier ALT innhold som tredjeparter produserer, og kan selv videredistribuere det uten kompansasjon (les: tyveri), og krever full innsikt i økonomien til alle selskaper som produserer under lisensen. Et eksempel er Kickstartere, der Wizards nå vil kreve 20% av inntektene. Ikke overskuddet, men penger inn. For de aller fleste kampanjer, er dette mer enn det de sitter igjen med, og spikeren i kista for mange. Det er krisetilstander hos alle trejdepartsutviklere vi kjenner til om dagen, der man frykter at deres livsverk og levebrød skal bli revet bort, bare på noen få dager, og følels som et dolkeslag i ryggen fra selskapet de har støttet og vært med på å promotere.

For en kort, og bedre oppsummering enn min, se denne videoen:

 

Dette berører ikke oss direkte, men vi er såpass tett knyttet opp mot D&D igjennom kundebasen, men også på fritiden i egne spill, at vi ikke kan gjøre annet enn å komme med en uttalelse selv.

Om dette går igjennom kommer ikke Wizards of the Coast til å få en krone av oss igjen, og vi kommer til å se til andre spill og systemer. Dette tar drepen på noe helt unikt med D&D, og er i ferd med å ødelegge og ta knekken på noe veldig vakkert. 

Det er satt opp en egen felles nettside, der man kan signere et åpent brev som skal sendes til WotC, og vi anbefaler på det sterkeste å gjøre det! Gå til opendnd.games

Del videre og spre ordet. Dette må vi kjempe i mot sammen.

Mathias Eek
Daglig leder, Miniatyrbutikken

 


Del dette innlegget← Eldre innlegg


Legg igjen en kommentar

Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres.